Postitused
Òrbita Venus – René Barbier Jr. ja Succés Vinícola “Out-of-Orbit” projekt

Uus vaatenurk Trepat'le: kerguse, elegantsi ja terroir’i triumf
Kataloonia veinimaastikul, kus traditsioon ja uuendus põrkuvad loovas sümbioosis, on sündinud põnev ja julge projekt: Òrbita Venus. Selle keskmes on René Barbier Jr. – legendaarse Clos Mogadori veinimeistri poeg ja Venus La Universali kaaslooja –, kes on ühendanud jõud Succés Vinícola noorte entusiastlike veinitootjatega Conca de Barberàpiirkonnast. Projekti süda tuksub ümber Trepat’ – kohaliku punase viinamarjasordi, mida seni tunti pigem kergete roosade ja lihtsate punaste veinide allikana. Òrbita Venus seab endale uue eesmärgi: tuua välja selle viinamarja tõeline potentsiaal – elegants, kompleksus ja terroir’i peegeldus.
Filosoofia: vähem on rohkem
Barbier Jr. ja Succés Vinícola jagavad filosoofiat, mis austab looduslikkust ja sekkub veinivalmimise protsessi võimalikult vähe. Orgaaniline viinamarjakasvatus, looduslik käärimine, betoonanumad, ilma filtrita villimine – need kõik on osa veini sündimise protsessist. Nende koostöö ei ole pelgalt tehniline ega pragmaatiline, vaid sügavalt kunstiline: see on orbiit ümber Veenuse, nagu nimigi vihjab – kummardus Barbier Jr. partneri Sara Pérezi Venus-veinidele ja soov viia Trepat uude dimensiooni.
Òrbita Venus Trepat 2021
Òrbita Venus Trepat 2021 on selle projekti esimeste viljade hulka kuuluv vein ja juba tõeline kultusobjekt tundlikuma maitsemeele jaoks. Vein on valmistatud 100% Trepat viinamarjast, mis on korjatud 40–60-aastastelt põõsaskujulistelt viinapuudelt Conca de Barberà Sierra de Prades’i kõrgmäestiku jalamil. Sealne jahedam kliima ja lubjakivine pinnasaitavad arendada marja aroomi ja säilitada särava happesuse.
Veini identiteet visuaalis: Mazinger Zeta
Õrn ja õhuline vein, kuid pudelil troonib Mazinger Zeta – legendaarne Jaapani anime-robot. Miks selline valik?
See kunstiteos pole pelgalt pilgupüüdja – Mazinger Zeta sümboliseerib lapsepõlve ulmelist vaimustust, piiritut loovust ja võimet kujutada ette teistsugust tulevikku. René Barbier Jr. on öelnud, et Trepat' taasleiutamine nõuab sama uljust nagu Mazingeri piloodil Kabuto Kojil – astuda tundmatusse, usaldades oma sisetunnet. Anime ja veinimaailm võivad tunduda vastandid, kuid siin nad kohtuvad – kunst, nostalgia ja mässuline fantaasia väljenduvad nii pudelil kui ka klaasis.
Mazingeri kujundus kutsub joojat mitte võtma veini liiga tõsiselt – isegi kui selle sisu on sügavalt läbimõeldud ja filosoofiline. See on kutse mängule, avastamisele ja orbiidilt väljas olemisele. Pudelist saab sel hetkel kultuselement – ühenduspunkt lapsepõlve ulmeliste lugude, kaasaegse terroir-veini ja isikupärase esteetika vahel.


Kahe näo ja ühe hinge vein
Veini valmimisprotsess hõlmab kahte täiesti erinevat vinifikatsioonistiili:
Karbooniline maceratsioon – andes mahlakuse, pehme puuviljasuse ja aroomide elavuse.
Traditsiooniline käärimine kobaratega – tuues sügavuse, struktuuri ja maitse pikkuse.
Need kaks äärmust segatakse hiljem kokku ja lastakse 18 kuud küpseda betoonanumas, hoides veini puhta ja elegantse. Ei mingit tammevaati, ei mingit filtrit.
Maitseprofiil: selge nagu tähtede kaart
Värv: kahvatu rubiinpunane, peaaegu clairet-stiilis. Vein, mis visuaalseltki vihjab kergusele ja elegantsile.
Aroom: metsmaasikas, pohl, valge pipar, kuivatatud roos, kriidine mineraalsus, tüümian, õrn „funk“.
Maitse: kerge kehaga, ent täidlane elamuses. Silmnähtavalt naturaalne, kuid mitte rustikaalne. Hea tekstuur, särtsakas happesus ja püsiv lõpp.
Alkoholisisaldus: 10.5–11%. Suurepärane joodavus ja toidusõbralikkus.
Toidusoovitused: nagu Beaujolais või Pinot
Sobib:
Tapasteks (tomatileib, anšoovis, Ibérico sink)
Grilli- ja köögiviljaroogadeks
Aasia köögi jaoks (Tai, Jaapani, Korea)
Kergeks punaseks kalale (lõhe, tursk, sardiin)
Kitsejuustu, Manchego, kerge hallitusjuustuga
Serveeri veidi jahutatult (13–15°C), et tuua esile selle särts ja värskus.
Tunnustus ja rariteetsus
Seda veini toodeti vaid ~2000 pudelit, mis teeb sellest tõelise nišileiu. Hispaania veiniasjatundjate hinnangud jäävad 91–93 punkti vahele. Verema kirjeldab seda kui "rompedor, diferente y único" – murranguline, erinev ja ainulaadne.
Vein on eriti armastatud Barcelona ja Madridi sommeljeede seas, kes otsivad midagi kerget, kuid kompleksset – veini, mis ei väsita, vaid kõnetab.
Kokkuvõtteks: tähtedevaheline Trepat
Òrbita Venus Trepat 2021 on rohkem kui vein – see on mõtteviis ja kunstiteos pudelis. See tõestab, et ka 11% alkoholiga vein võib olla tõsiseltvõetav, iseloomuga ja elegantne. Sobib ideaalselt neile, kes armastavad Beaujolais’ krus, jaheda kliima Pinot Noiri või lihtsalt otsivad uut avastust, mis on ehtsalt Kataloonia, aga mõjub rahvusvaheliselt värskelt.