Sisuartikkel

Priorati ja Montsanti tippveinid Veino veiniõhtul – elamus, millest ei tasu ilma jääda

Priorati ja Montsanti tippveinid Veino degustatsioonil – elamus, millest ei tasu ilma jääda

Eesti veinisõpru ootab neljapäeval, 9. oktoobril kell 19:00, Veino veinibaaris harukordne võimalus maitsta Priorati ja Montsanti piirkonna absoluutseid tippveine. Tegu on degustatsiooniga, kus 85-eurone pilet toob lauale valiku maailmakuulsaid ja Eestis ülimalt harva nähtavaid veine, sh kõrvale sobivad snäkid. Alljärgnevalt tutvustame sündmusel pakutavaid veine ja tootjaid ning selgitame, mis teeb need nii eriliseks ja miks on just see õhtu väärt iga tõsise veinisõbra tähelepanu.

Degustatsioonil maitsmisele tulevad veinid

Veiniõhtul tulevad pool-klaasi järgmised väljavalitud pärlid Prioratist ja Montsantist:

  • Clos i Terrasses (Priorat)Laurel Blanc 2023 (valge) ja Clos Erasmus 2022 (punane)
  • Clos Mogador (Priorat & Montsant)Nelin 2021 (valge), Com Tu 2021 (punane, Montsant DO) ja Clos Mogador 2021 (punane)
  • Venus La Universal (Montsant)Dido “La Solució Rosa” 2023 (rosé)
  • Espectacle Vins (Montsant)Espectacle del Montsant 2022 (punane)
  • Terroir al Limit (Priorat)L’Arbossar 2022 (punane) ja Dits del Terra 2022 (punane)

Järgnevalt vaatleme neid veinimaju ja -piirkondi lähemalt – alates Priorati legendidest kuni Montsanti “uue laineni”.

Priorat ja Montsant – erilised veinipiirkonnad

Priorat on üks kahest kõrgeima kategooria veinipiirkonnast Hispaanias (DOQ), mis pälvis maailma tähelepanu 1990. aastatel oma ainulaadse terroir’ ja võimsate veinidega. Piirkonna signatuur on llicorella – musta kiltkivi ja kvartsiga pinnas – millel kasvavad vanad Garnacha ja Cariñena viinapuud annavad veinidele erakordse kontsentratsiooni ja mineraalsuse. Veel 40 aastat tagasi oli Priorat unustatud nurk, kuid väike grupp visionääre (sh René Barbier ja Daphne Glorian) nägi piirkonna potentsiaali ning tõestasid, et selles piirkonnas on võimalik luua maailmaklassi veine. Tänaseks on Priorati nimi kindlalt maailma veinikaardil ja sealt pärit tipp-punaveinid kuuluvad Hispaania ihaldatumate hulka.

Montsant seevastu on Priorati ümber sõrmusena paiknev piirkond (DO alates 2001), mida võib pidada Priorati “vaiksemaks” naabriks. Lisaks kiltkivile leidub Montsantis savikaid lubjakivimuldasid ning viinamäed laiuvad osaliselt veidi jahedamal kõrgusel. Montsanti viinamarjaistandused (valdavalt Garnatxa ja Carinyena marjaga) olid pikka aega kooperatiivide pärusmaa, kuid viimasel paarikümnel aastal on ka sinna tekkinud väiketootjaid ja uusi projekte, mis on näidanud, et Montsant suudab pakkuda suurepärase hinna ja kvaliteedi suhtega veine ning isegi tõelisi pärle, mis lähenevad kvaliteedilt Prioratile. Montsant on justkui varjus tegutsev talent – “vaikuse org”, nagu veinikriitik Andrew Jefford on poeetiliselt viidanud – mis üllatab neid, kes süveneda viitsivad.

Järgnevalt läheme konkreetsemaks ja räägime iga degustatsioonil esindatud veinimaja taustast, filosoofiast ja sellest, mida nende veinid klaasis lubavad.

Priorati taaselustajad: Clos Mogador ja Clos i Terrasses

Clos Mogador ja Clos i Terrasses on nimed, mis on Priorati uue tulemise sümboliks. Just nende veinimajade loojad, René Barbier (Clos Mogador) ja Daphne Glorian (Clos i Terrasses), kuulusid 1980ndate lõpus pioneeride “kvartetti”, kes tõid elu sisse Priorati unarusse jäetud terrassidele. Nende kinnisidee Priorati maapinna potentsiaali suhtes tasus end peatselt ära: Clos Mogadori esindusveinid on pälvinud kriitikutelt lausa 98-punktilisi hinnanguid ning teeninud võrdlusi ikoonidega nagu Château Margaux või Sassicaia. Clos Mogador 2021 punaveini on kirjeldatud kui veinimaailma meistriteost – aroomis vaimustav keerukus Vahemere ürtide ja värske puuviljasusega, maitses tohutu sügavus, kuid samal ajal üllatav elegants ja tasakaal. See vein sünnib Gratallopsi küla lähistel amfiteatri kujulises kõrgmägede orus, kus llicorella pinnas ning öö ja päeva temperatuuri suured kõikumised annavad veinile nii võimsust kui peenet nüansirikkust. Barbier’ veinimeisterlikkust ilmestab ka ainulaadne tehnika: ta kasutab pressimisel oliiviõlipresse tavapäraste veinipresside asemel, saades iga viinamarja marjast vaid pool tavapärasest mahlast – see tagab erakordse kontsentratsiooni. Lisaks punastele oli Barbier üks esimesi, kes Prioratis valget veini tegema asus – Nelin on tema Garnacha Blanca ja teiste kohalike sortide segu, mis esimest korda valmis 2001 ning näitab, et Prioratist võib leida ka võimsa karakteriga valgeid veine. 2021. aastakäigu Nelin (mida samuti Veinos maitsta saab) tähistas selle veini 20. aastapäeva ning pälvis Wine Advocate’ilt koguni 96 punkti – tegu on kompleksse, „Vahemere ürtide, kuivatatud heina ja vahase õuna“ aroomidega valgega, millel on nii sügavuse kui värskuse haruldane kooslus. Clos Mogador töötab orgaaniliste ja biodünaamiliste võtetega, et viinapuud kasvaks võimalikult loomulikus tasakaalus – nende põhimõte on, et vein sünnib eelkõige viinamäel, mitte keldris.

Clos i Terrasses on samavõrd lummava looga. 1989. aastal, kui Priorati reputatsioon oli suur küsimärk, veensid Barbier ja Alvaro Palacios oma sõpra Daphne Gloriani ostma kogu oma säästude eest pisikese vana Garnacha istanduse Gratallopsi lähistel. Nii sündiski veinimaja Clos i Terrasses ja selle lipulaev Clos Erasmus – vein, mis peagi kogus kultusliku kuulsuse. Esialgu valmistas Glorian veini Barbier’ veinikojas, kuni sai oma keldri, ja iga aastakäiguga tõusis kvaliteet aina kõrgemale. Täna on Clos Erasmus Priorati sünonüümiks, olles üks Hispaania enim auhinnatud ja kollektsionääride poolt hinnatumaid veine. Ka 2022. aastakäigu Clos Erasmus, mida Veino degustatsioonil pakutakse, kehastab Priorati elegantset jõudu – sügav rubiinpunane vein, mille aroomis on küpsed mustad marjad, vürtsid ja lagrits ning maitses kontsentreeritud kiltkivine mineraalsus, siidised tanniinid ja erakordselt pikk järelmaitse. Pole ime, et kriitikud nimetavad seda veini Priorati etaloniks, mis iga tõsise veininautleja kogu vääristab. Daphne Gloriani fenomen seisneb lisaks visioonile ka pisidetailides: tema 10-hektarine viinapuuaed on äärmiselt väikese saagikusega, ta panustab käsitsi korjele ja rangetele standarditele viinapuuaias. Viimasel ajal on Glorian näidanud ka uusi külgi – Laurel Blanc 2023 on tema värske valge vein, mida 9. oktoobril saab samuti proovida. Laurel Blanc (nimi tähendab loorberit) on valmistatud 85% Garnacha Blanca, 8% Chenin Blanc’i ja 7% Viognier’ viinamarjadest, mis on käsitsi korjatud ja õrnalt pressitud. Vein kääris looduslike pärmidega osaliselt 400-liitristes Prantsuse tammevaatides ja osaliselt saviamforates ning küpses neis 7 kuud – tulemuseks on täidlane kuid liialdusteta Priorati valge vein, kus küpsete luuviljade ja tsitruse nüansse raamib soolakas mineraalsus ja peenetundeline tammefoon. Laurel Blanc 2023 on Daphne esimene valge vein Prioratist, mille toorained pärinevad hiljuti omandatud 13-hektariselt pärandilt Les Manyetes’ nimelises paraje’s (krundis). See samm märgib Gloriani pühendumust mahlaka Priorati terroir’ väärtustamisele uue nurga alt – orgaaniline viinamarjakasvatus ja minimaalne sekkumine veinivalmistuses tagavad, et iga pudel Laurel Blanc’i peegeldab siinse erakordse kasvukoha iseloomu võimalikult ehedalt.

Degustatsioonil saavad veinisõbrad maitsta nii Barbier’ kui Gloriani loomingut kõrvuti – see on otsekui rännak Priorati renessansi lätetele. Klaasis on korraga Clos Mogador 2021 ja Clos Erasmus 2022 – kaks legendi, mis panid aluse Priorati tänasele kuulsusele. Lisaks saab võrrelda kahte Priorati tippvalget – Nelin 2021 ja Laurel Blanc 2023. See on justkui meistriklass Priorati minevikust tänapäeva ja tõestus, et siinsete veinigurude püüdlus tipptaseme poole pole raugenud.

Montsanti uued tähed: Venus La Universal ja Espectacle

Kui Priorati taaselustasid eelmise sajandi lõpus visionäärid, siis Montsanti esiletõusu veab suuresti uue põlvkonna veinimeistrite kirg. Huvitaval kombel on siin laval jälle Barbier’ ja Pérez’ nimed – sedapuhku noorema generatsiooni võtmes. Venus La Universal on veiniprojekt, mida veavad Sara Pérez ja René Barbier (jr.) – mõlemad on Priorati pioneeride lapsed (Sara isa on Josep Lluís Pérez Mas Martinet’st ja René isa on Clos Mogadori asutaja). Noored, ent juba ise kogenud veinimeistrid otsustasid 2000ndatel ühiselt alustada oma teekonda mitte Prioratis, vaid selle kõrval veidi varjus oleval Montsanti alal. Nende eesmärk on olnud “tõlgendada naiselikkust veini kaudu” – võib kõlada üllatavalt, arvestades, et tegu on Lõuna-Kataloonia Garnacha ja Carineña põldudega, kuid tulemust maitstes omandab see mõte selge tähenduse. Venuse veinid on ülimalt elegantsed, peenetekstuurilised ja alkoholis mõõdukad, näidates Montsanti pehmemat, sensuaalsemat paleet. René ja Sara on sisuliselt kogukonna-veinimaja – nad teevad koostööd Falset’ kandis nelja väikese viinamarjakasvataja perega (kokku umbes 4 ha viinaaedu) ja lisaks harivad ise üht pisikest põldu. Kõik need viinamäed on nende ainukesed tarnijad, mistõttu viljeletakse neid rangelt paari juhiste järgi loodussõbralikult (orgaaniline kasvatamine) ja kvaliteedile keskendudes. Dido ja Venus on nende veinisarjade nimed – neist esimene (Dido) tuleb Falset’ ümbruse liivakal sauló-pinnasel kasvanud marjadest, mis annavad küpse marjase ja elava karakteri. Teine (Venus) pärineb savikal-lubjakivialusel pinnal kasvavatest viinapuudest Marçà ja Guiamets’ külade kandis, andes veinidele aeglasema valmimisega keerukust ja sügavust. Kõiki veine tehakse minimaalsete sekkumistega – looduslikud pärmid, väga vähene väävli lisamine, pikk settel hoidmine – et lasta Montsanti terroir’l ja „häältevaikusel“ ise rääkida.

Veino degustatsioonil saame Venus La Universal poolt proovida erakordset rosé-veini Dido “La Solució Rosa” 2023. See pole sugugi tavaline roosa vein, vaid pigem tõsine Vahemere valge vein, mis juhtumisi on õrna roosa värvusega. La Solució Rosa sünnib koosfermenteeritud seguna, kuhu on istandikus läbisegi istutatud nii valged kui punased viinamarjad – valdavalt Garnacha (tinta, blanca ja isegi gris), lisaks veidi Macabeot, Cariñenat, Tempranillot. Viinamarjad pressitakse otse ja vein laagerdub kuni 16 kuud suurtes vanades tammevaatides ning amforates. Tulemuseks on vürtsika mineraalse nüansiga “rosado”, mis pigem meenutab heleda marjaga valmistatud valget: siidise tekstuuri, vähese marjasuse ja pika soolaka järelmaitsega jook, mis sobib imeliselt toiduveiniks. Pole juhus, et 2021. aasta Dido rosé sai Wine Advocate’ilt koguni 94 punkti ning ka 2022. aastakäik on kriitikute arvates “üks piirkonna parimaid rosésid – metsmaasika, lillede ja sooja maa aroomidega, suulael võimsa ülesehitusega vein, mis avaneb kihthaaval”. Samuti märgitakse, et vein küpseb pudelis suurepäraselt ja varasemad aastakäigud on tänaseni “väga heas hoos” – seega on tegu rosé’ga, mille võib julgelt ka keldrisse panna ja hiljem nautida. Eestis kohtab sedavõrd kompleksset ja väikese partii rosé-veini haruharva, mistõttu on see maitsekogemus iseäranis eriline.

Teine Montsanti esindaja degustatsioonil on Espectacle Vins ja nende Espectacle del Montsant 2022. Kui Venus La Universal näitab Montsanti õrna ja poeetilist palet, siis Espectacle toob välja selle piirkonna dramaatilisuse ning potentsiaali konkureerida Priorati endi legendidega. Espectacle (tõlkes “vaatemäng”) ongi tegelikult oma nime vääriline projekt: 2004. aastal kuulis René Barbier ühest müüki tulnud iidsest viinamarjaistandusest Montsanti La Figuera külas – kohast, mis kõrgete lubjakivikaljude vahel seistes meenutas talle kuulsat Hermitage’i nõlva Rhône’i orus või koguni Priorati legendaarset L’Ermita järsakut. Barbier teadis kohe, et sellist võimalust ei saa käest lasta. Ta koondas sõpruskonna tipptegijaid: oma naise Isabelle, kogenud veiniprofessorid Fernando ja Marta Zamora Tarragona ülikoolist ning maailmakuulsa veinikaupmehe Christopher Cannani (koos abikaasa Charlotte’iga). Ühiselt osteti La Figuera külas umbes 2-hektarine uskumatult järsk viinapuuaed, kus kasvasid rohkem kui saja-aastased Garnacha viinapuud. Nende eesmärk oli otsejooneline: harida neid vanu aedu äärmise hoole ja austusega, koristada sealt parim Grenache ning teha sellest tipptasemel vein, mis väljendaks Montsanti terroir’d sama ülevusega nagu Prioratis L’Ermita. René Barbier on hellitavalt nimetanudki Espectacle’i viinamäge “Montsanti L’Ermitaks”.

Esimestest aastakäikudest saati on Espectacle del Montsant pälvinud tohutut tunnustust – näiteks 2021. aastakäik hindas Wine Advocate 99 punkti vääriliseks, tuues esile veini parfüümse elegantsi, võimsa sametise sügavuse ja täiesti üleküpsuseta puhta stiili. Tegemist on tõepoolest haruldase veiniga: igal aastal valmistatakse seda vaid mõned tuhanded pudelid, mis jagunevad nõudlike kogujaid vahel. Espectacle valmistamine on sama eriline kui tema sünnilugu – kõik viinamarjad sorteeritakse käsitsi, kääritus toimub ühesainsas suures Prantsuse tammevaadis umbes kuu aja vältel ning vein laagerdub seejärel samas anumas veel 14–16 kuud enne pudeldamist. Tulemuseks on vein, milles on vana põllu kontsentreeritud vägi koos vürtside, ürtide ja küpse marja võluva tasakaaluga. Montsanti puhtast Garnachast valminud Espectacle on vein, mida sageli nimetatakse “Montsanti suursaadikuks maailmaveinide panteonis” – just see vein tekitas rahvusvaheliselt arusaama, et ka Montsant väärib kõrgliiga tähelepanu. Veinisõbrale Eestis on klaasike Espectacle’i praktiliselt kättesaamatu unelm, kuna seda veini ei leia siinsest kaubandusest ega restoranide nimekirjadest. Nüüd on aga Veino õhtul võimalik see unelm täide viia ja kogeda oma meelega Montsanti “vaatemängu”.

Terroir al Limit – Priorati uus ajastu

Priorati veinide mainet on ajalooliselt kujundanud suur jõud ja rustikaalsus, ent Terroir al Limit esindab uut koolkonda, mis on näidanud, et Prioratist on ka teistsugust ilu leida. Selle veinikeldri asutasid 2000. aastate algul Dominik Huber (Saksamaalt) ja Eben Sadie (Lõuna-Aafrikast) – kaks noort veinitegijat, keda paelus Priorati maastik, kuid kes unistasid elegantsematest veinidest. Täna veab projekti edasi Dominik Huber ning tema filosoofia on “viia terroir väljendus viimase piirini” – just seda tähendabki nimi Terroir al Limit. Huber on murranguliselt muutnud Priorati veinistiili, loobudes raskest tammevaadilaagerdusest ja üleküpsetest ekstraktidest ning liikudes Burgundia eeskujul heleduse, puhtuse ja peene struktuuri poole. Nende keldrist ei leia ühtegi väikest tammevaati – kogu vein küpseb betoonanumates või amforates, et tamme mõju minimaalne oleks. Kääritamisel kasutatakse tervet kobarat (bunch-fermentatsiooni) ning viinamarjad on mahedalt kasvatatud ja käsitsi nopitud. Terroir al Limit’i veinid on “õhulised ja eeterlikud ühepõlluveinid Grenache’ist ja Carignan’ist”, mis panevad rõhku kasvukoha nüanssidele, mitte sordi jõudemonstratsioonile. Neal Martin on kirjutanud, et “Terroir al Limit ei tee lihtsalt veini – nad defineerivad ümber, milleks Priorat suuteline on”. Pole liialdus öelda, et nende veinid meeldivad võrdselt nii Hispaania veinide fännidele kui Burgundia austajatele, sest ühendavad Lõuna soojuse ja põhja elegantsi üheks tervikuks.

Veino degustatsioonil saame proovida koguni kahte Terroir al Limit’i tippveini: L’Arbossar 2022 ja Dits del Terra 2022. Need on mõlemad üksikviinapuuistanduste punaveinid 100% Carignan’ist (Cariñena) – viinamarjast, mis Prioratis annab sügava värvi, kõrge happesuse ja hea vananemispotentsiaaliga veine. L’Arbossar pärineb Porrera külje alt põhjanõlvalt 90-aastaste Cariñena viinapuude aiast, Dits del Terra (tõlkes “Maa sõrmed”) aga 60+ aastaste viinapuude lõunapoolsemalt nõlvalt Torroja lähistelt. Huvitaval kombel ilmnes 2022. aastakäigus, et soojema asendiga Dits del Terra vein tuli välja ootamatult õrn, lilleline ja siidine, samal ajal kui L’Arbossar väljendas veidi rustikaalsemat, maalähedast karakterit – see näitab, kui suurt rolli mängivad terroir’ detailid isegi naabruses olevate põldude vahel. Mõlemad veinid on äärmiselt piiratud koguses: neist tehakse vaid mõnituhat pudelit aastas, mistõttu on neid raske kätte saada ka rahvusvahelisel turul. Samas on need pälvinud kriitikute vaimustuse – nii Wine Advocate’i Luis Gutiérrez kui Master of Wine Tim Atkin on 2022. aasta Arbossar’ile ja Dits del Terra’le andnud hindeks 95–96 punkti, kiites veinide peenet struktuuri, värskust ja terroir’ truud väljendust isegi kuumas aastas. Terroir al Limit on näide sellest, kuidas Priorati veinid on jõudnud küpsemasse, täiskasvanulikumasse ajajärku: toore jõu asemel näitavad need veinid kiltkivi terroir võluvaid detaile – mustikaseid ja roosilehelisi aroomitoone, grafiiti, kuivi Vahemere ürte ja õrna vürtsikust, kõik ümbritsetud elegantse tanniinistruktuuri ja erksa energiaga. Need on “uue laine” Priorati suursaadikud, mida on au ühel õhtul maitsta kõrvuti ajalooliste suurkujude veinidega.

Haruldane elamus, mis õigustab hinda

  1. oktoobri õhtu Veino veinibaaris on midagi enamat kui tavaline degusteerimine – see on võimalus nautida erakordseid veine, mida muidu Eestis peaaegu ei kohta. Piletihind 85 € võib tunduda kopsakas, kuid juba üksainus nendest pudelitest – nagu Clos Erasmus või Espectacle del Montsant – maksab mitusada eurot ja on saadaval vaid vähestes restoranides.

Sel õhtul saab neid maitsta pool-klaasi kaupa, mõnusas õhkkonnas, kus veinid ja head jutud voolavad sama vabalt. See on õhtu, kus avastame Priorati ja Montsanti mitmekülgse iseloomu – valgeid, roosasid ja punaseid veine, milles on nii elegantsi kui jõudu.

See on õhtu veinisõpradele, kes hindavad maitset ja hetke – hea seltskond, head suupisted ja klaasis veinid, mida muidu vaid harva kogeda saab.
Kui armastad avastada uusi maitseid ja tahad näha, miks Priorat ja Montsant panevad veinimaailma südame kiiremini põksuma, siis see on õhtu, mille jätad meelde.

Elamus, mis on väärt iga lonksu. 🍷

Piletid saadaval Fientas: https://fienta.com/et/priorat-montsant