Terra de Cuques Negre 2022

35,22 pdl

Terra de Cuques Negre 2022 – mahlakas ja elegantselt tasakaalustatud Torroja küla-Priorat, mis toob esile piirkonna terroir’i ilma liigse tamme ja jõulisuseta.

Laos

Veini lugu:

Terra de Cuques Negre on Terroir al Límit’i Torroja külataseme punane vein, mis pakub sissejuhatust Dominik Huberi veinifilosoofiasse. Erinevalt paljudest Priorati põhitaseme veinidest ei ole see tammeküllane ja jõuline, vaid peegeldab Torroja terroir’d mahlakas ja kergemini ligipääsetavas vormis.

2022 oli soe aastakäik, kuid varajane korje ja täpne viinamarjakasvatus hoidsid alkoholi mõõduka (~14.5%) ja puuvilja värske. Vein kääritati tervete kobaratega, lühikese matsereerimisega, et säilitada puhtus ja tasakaal. See on Priorati tõlgendus Burgundia külataseme veinist – nauditav noorelt, kuid piisavalt keerukas, et tõsiselt võtta.

Veini valmistamine:

  • 50% Garnacha, 50% Cariñena
  • 25–40-aastased viinapuud ~400m kõrgusel
  • Orgaaniline viinamarjakasvatus
  • Kääritamine looduslike pärmidega, täiskobaratega (semi-carbonic)
  • Lühike matsereerimine: osa viinamarju 7 päeva, osa 10 päeva
  • 8 kuud betoonmahutites ja suures kasutatud foudres (ei kasutata uut tamme)
  • Alkohol ~14–14.5%
  • Toodetud ~10,000 pudelit

Maitsenoodid:

Värvus: Keskmise sügavusega rubiinpunane.

Aroom: Küpsed punased ja mustad marjad – metsvaarikas, murakas, mustsõstar. Vürtsid ja ürdid – must pipar, nelk, värske tüümian. Õrn floraliin (pojeng, lagrits) ja kriidine mineraalsus viitavad Torroja pinnasele.

Maitse: Keskmise täidlusega, soe ja mahlane. Esmalt must kirss, poissoni marjad, ploomimoos, seejärel elav hape ja ürdine alatoon (rosmariin, loorberileht). Cariñena toob peene tanniinstruktuuri ja kriidise lõpu, hoides veini värske ja tasakaalus. Siidine tekstuur ja pikk mineraalne järelmaitse.

Toidusoovitus:

  • Tapased: grillvorst, albóndigas (hispaania lihapallid), patatas bravas
  • Vahemere köök: baklažaaniparmesaan, pitsa fenkolivorstiga, küüslaugu ja ürtidega röstitud kana
  • Kataloonia klassika: butifarra vorst valgete ubadega
  • Grill- ja suitsutatud road: tõmblihaga burger, grillitud köögiviljad romesco kastmega
  • Kõvad juustud: 12-kuune Manchego, Cantal
  •  

Säilitamispotentsiaal:

  • Ideaalne nautimiseks 2023–2028, kuigi võib kesta kauem
  • Noores eas särtsakas ja mahlane, kuid arenevad ürdine ja keerukam profiil
  • Ei vaja pikka laagerdamist – nauditav kohe pärast lühikest dekanteerimist

Hinnangud & tunnustused:

  • 93/100 – Robert Parker (Wine Advocate)
  • 93 Peñín, 92 Wine-Searcher (suurepärane hinna-kvaliteedi suhe)
  • Decanter: "New Wave Priorat" esindaja, mis demonstreerib värskemat ja elegantsemat Prioratit
Kaal 1,5 kg
Viinamarjasort

,

Piirkond

Toidusoovitus

Juustud: Kõvad juustud

,

Kataloonia köök ja traditsioonilised road

,

Linnuliha: Röstitud kana, kalkun, pärlkana

,

Punane liha: Grillitud veiseliha ja lambaliha

,

Suupisted: Soolased, suitsutatud ja tapas-snäkid

,

Taimetoit: Grillitud ja röstitud köögiviljad

,

Taimetoit: Tomatipõhised pastad ja köögiviljad

Terroir al Límit on Priorati veinimaja, mis on viimase kahe aastakümne jooksul muutnud piirkonna veinifilosoofiat. Asutatud 2001. aastal Dominik Huberi ja Eben Sadie poolt, sündis see projekt soovist luua elegantseid, läbipaistvaid ja terroir’i peegeldavaid veine, vastandudes traditsiooniliselt võimsatele ja tammeküllastele Priorati veinidele. Kui Eben Sadie naasis Lõuna-Aafrikasse, võttis Huber juhtimise üle ning laiendas veinimaja biodünaamiliste viinamarjaistandustega. Tema veinivalmistamise stiil on tuntud minimaalse sekkumise poolest, kasutades tervik kobarate fermentatsiooni, looduslikke pärme ja neutraalseid laagerdusanumaid nagu betoonmahutid ja suured Stockinger foudres. Huberi loodud veinide hierarhia järgib Burgundia süsteemi: küla- ja piirkondlikud veinid nagu Terra de Cuques ja Torroja, “Premier Cru” ühe viinamarjaaia veinid nagu Dits del Terra ja Arbossar ning “Grand Cru” veinid nagu Les Manyes ja Les Tosses. Lisaks lõi ta Terroir Històric sarja, mis keskendub Priorati ajaloolistele veinistiilidele. Terroir al Límit on aidanud kujundada Priorati uue näo, tuues esile veinide elegantsi ja terroir’i selge väljenduse. Huberi töö on inspireerinud "New Priorat" liikumist, mis seab esikohale kergema, nüansirikkama stiili ja tõstab esile piirkonna ainulaadsust.

Populaarseimad tooted

Mida meie kliendid armastavad

Fleuriet AOC Sancerre Rouge 2022

31,40 pdl
Elegantne ja elav Pinot Noir Sancerre’st – küpsed punased marjad, lillelisus ja pehme tamme nüanss. Sobib hästi linnuliha, seente ja pehmete juustudega.

Fleuriet AOP Sancerre Blanc “Côte de Marloup” 2023

36,60 pdl
Ühe krundi biodünaamiline Sancerre valge, millel on küps pirn, tsitrus, kriidine mineraalsus ja tekstuurne tasakaal. Fermenteeritud ja laagerdunud 12 kuud betoonmunas.

Michel Genet AOP Champagne MG BB Spirit Grand Cru (NV)

47,60 pdl
Struktuurne ja elegantne Grand Cru Blanc de Blancs šampanja, küpsete tsitruste, brioche’i ja mineraalsusega. Klassikaline Brut-stiil, 8 g/l dosage, sobib suurepäraselt toiduga nautimiseks.

Michel Genet AOP Champagne MG BB Nature Grand Cru (NV)

47,60 pdl
Elegantne Grand Cru Blanc de Blancs šampanja Chouilly külast – mineraalne, kuiv ja täpne, ananassi, tsitruse ja röstmandli nootidega. Brut Nature, ainult 2,5 g/l dosage.

Laurel Blanc 2024

48,00 pdl
Laurel Blanc – haruldane ja elegantne Priorati valge vein, mis ühendab mineraalsuse, rikkaliku tekstuuri ja värskuse. Küpsed luuviljad, tsitruseline särtsakus ja kerge tammisus teevad sellest mitmekülgse kaaslase nii mereandidele kui ka peenematele gurmeerogadele.

Macabeu 2023

16,35 pdl
Macabeu 2023 – 100% Macabeu – looduslik, ainulaadne ja sügava terroir-tundlikkusega valge vein, mis ühendab Conca de Barberà ja Sanlúcari (Jerez) inspireeritud meetodid.