Les Manyes 2022

209,19 pdl

Les Manyes 2022 – siidise tekstuuri ja mineraalse sügavusega Grenache, mis peegeldab Priorati kõrgmäestiku kiltkivist ja lubjakivist terroir’d erakordse elegantsiga.

Laos

Veini lugu:

Les Manyes on Terroir al Límit’i eksklusiivne ühe viinapuuvein, mis esindab Priorati kõige elegantsemat ja õhulisemat stiili. See pärineb Scala Dei lähedal asuvalt 800m kõrgusel paiknevalt põhjapoolse asetusega viinapuuaiast, kus kriidine savipinnas (haruldane Prioratis) annab veinile ainulaadse tekstuuri ja mineraalsuse.

See on 100% Garnatxa Peluda, Grenache’i haruldasem variant, mille väiksemad marjad ja suurem lehepind aitavad säilitada happesust ja tasakaalu. Les Manyes’d on sageli võrreldud Burgundia Pinot Noir’i või isegi Barolo veinidega, sest see on peene struktuuriga, siidine ja erakordselt aromaatne.

2022. aastakäik on üks kõige harmoonilisemaid – küps, ent värske ja särava puuviljalisusega. Soe kasvuperiood andis veinile sügavuse ja jõu, kuid viinamarjade hiline korje kõrgel kõrgusel säilitas elava happesuse ja elegantsi. Toodang on äärmiselt piiratud (~1,200 pudelit), muutes selle üheks Priorati kõige eksklusiivsemaks veiniks.

Veini valmistamine:

    • Asukoht: Montsanti mäed, Mas Deu ümbruses
    • Viinapuude vanus: Ligikaudu 60 aastat
    • Kõrgus: 800 meetrit merepinnast
    • Suund: Läänesuunaline
    • Viinamarjasort: 100% Garnacha Peluda (karvane Grenache)
    • Mullatüüp: Savi
    • Saagikus: 2,000 kg hektari kohta
    • Tootmismaht: 3,500 pudelit
    • Alkoholisisaldus: 13.5%
    • Korje: Käsitsi korjatud
    • Fermentatsioon: Terve kobarana (whole-cluster) kääritamine
    • Laagerdamine: 8 kuud betoonanumates

Maitsenoodid:

  • Värvus: Heledam kui enamik Priorati punaseid – särav rubiinpunane, granaat servadel
  • Aroom: Äärmiselt aromaatne ja peen. Värsked punased marjad (metsmaasikad, jõhvikas, granaatõun), lillelised noodid (roosiõied, lavendel) ja peen ürdisus (tüümian, apteegitill). Lubjakivi ja kriidine mineraalsus annavad erilise elegantsi ja struktuuri.
  • Maitse: Keskmise täidlusega, kuid sametiselt siidine ja elegantne. Suurepäraselt integreeritud punaste marjade mahlasus (kirss, vaarikas) seguneb tsitruselise värskusega ja peene tanniinistruktuuriga. Hape hoiab veini säravana ja tasakaalus. Lõppmaitse on pikk ja mineraalne, elegantsete ürdi- ja lilleliste nüanssidega.

Toidusoovitus:

Les Manyes vajab kergemat, kuid maitserikast toitu, mis ei varjuta veini peent struktuuri:

  • Metslinnud: Röstitud vutt, part kirsikastmega
  • Veiselihavalik: Tüümianiga küpsetatud lambakarree või jänes valge veini ja ürtidega
  • Taimsed road: Ratatouille, grillitud punane paprika, tomatikonsomee
  • Juustud: Pehmed küpsenud juustud (Époisses, Reblochon, Brie de Meaux)
  • Kala ja mereannid: Suure struktuuriga Grenache võib sobida ka grillitud tuunikala või lõhega veinikastmes

Säilitamispotentsiaal:

  • Joomisaken: 2025–2042
  • Suudab vananeda 20+ aastat, muutudes keerukamaks ja arendades trühvli, tubaka ja kuivatatud lillede noote
  • Ideaalne joomiseks 7–10-aastaselt, kuid noorelt avades soovitatav dekanteerida vähemalt 2h

Hinnangud & tunnustused:

  • 97/100 Parker (WA) – 2022
  • Varasemad aastakäigud:
    • 2016 – 100p Parker (valiti Decanteri “Aasta Veiniks” 2019)
    • 2018 – 98p Parker
    • 2019 – 98p Parker
  • James Suckling ~96-97, Wine & Spirits 97
Kaal 1,5 kg
Viinamarjasort

Piirkond

Toidusoovitus

Juustud: Pehmed juustud

,

Linnuliha: Röstitud kana, kalkun, pärlkana

,

Mereannid: Grillitud ja röstitud mereannid

,

Punane liha: Grillitud veiseliha ja lambaliha

,

Punane liha: Lihahautised

,

Taimetoit: Tomatipõhised pastad ja köögiviljad

Terroir al Límit on Priorati veinimaja, mis on viimase kahe aastakümne jooksul muutnud piirkonna veinifilosoofiat. Asutatud 2001. aastal Dominik Huberi ja Eben Sadie poolt, sündis see projekt soovist luua elegantseid, läbipaistvaid ja terroir’i peegeldavaid veine, vastandudes traditsiooniliselt võimsatele ja tammeküllastele Priorati veinidele. Kui Eben Sadie naasis Lõuna-Aafrikasse, võttis Huber juhtimise üle ning laiendas veinimaja biodünaamiliste viinamarjaistandustega. Tema veinivalmistamise stiil on tuntud minimaalse sekkumise poolest, kasutades tervik kobarate fermentatsiooni, looduslikke pärme ja neutraalseid laagerdusanumaid nagu betoonmahutid ja suured Stockinger foudres. Huberi loodud veinide hierarhia järgib Burgundia süsteemi: küla- ja piirkondlikud veinid nagu Terra de Cuques ja Torroja, “Premier Cru” ühe viinamarjaaia veinid nagu Dits del Terra ja Arbossar ning “Grand Cru” veinid nagu Les Manyes ja Les Tosses. Lisaks lõi ta Terroir Històric sarja, mis keskendub Priorati ajaloolistele veinistiilidele. Terroir al Límit on aidanud kujundada Priorati uue näo, tuues esile veinide elegantsi ja terroir’i selge väljenduse. Huberi töö on inspireerinud "New Priorat" liikumist, mis seab esikohale kergema, nüansirikkama stiili ja tõstab esile piirkonna ainulaadsust.

Populaarseimad tooted

Mida meie kliendid armastavad

Fleuriet AOC Sancerre Rouge 2022

31,40 pdl
Elegantne ja elav Pinot Noir Sancerre’st – küpsed punased marjad, lillelisus ja pehme tamme nüanss. Sobib hästi linnuliha, seente ja pehmete juustudega.

Fleuriet AOP Sancerre Blanc “Côte de Marloup” 2023

36,60 pdl
Ühe krundi biodünaamiline Sancerre valge, millel on küps pirn, tsitrus, kriidine mineraalsus ja tekstuurne tasakaal. Fermenteeritud ja laagerdunud 12 kuud betoonmunas.

Michel Genet AOP Champagne MG BB Spirit Grand Cru (NV)

47,60 pdl
Struktuurne ja elegantne Grand Cru Blanc de Blancs šampanja, küpsete tsitruste, brioche’i ja mineraalsusega. Klassikaline Brut-stiil, 8 g/l dosage, sobib suurepäraselt toiduga nautimiseks.

Michel Genet AOP Champagne MG BB Nature Grand Cru (NV)

47,60 pdl
Elegantne Grand Cru Blanc de Blancs šampanja Chouilly külast – mineraalne, kuiv ja täpne, ananassi, tsitruse ja röstmandli nootidega. Brut Nature, ainult 2,5 g/l dosage.

Laurel Blanc 2024

48,00 pdl
Laurel Blanc – haruldane ja elegantne Priorati valge vein, mis ühendab mineraalsuse, rikkaliku tekstuuri ja värskuse. Küpsed luuviljad, tsitruseline särtsakus ja kerge tammisus teevad sellest mitmekülgse kaaslase nii mereandidele kui ka peenematele gurmeerogadele.

Macabeu 2023

16,35 pdl
Macabeu 2023 – 100% Macabeu – looduslik, ainulaadne ja sügava terroir-tundlikkusega valge vein, mis ühendab Conca de Barberà ja Sanlúcari (Jerez) inspireeritud meetodid.